söndag 29 augusti 2010

Tjänstemannens stridsrop


Institutet för tillväxtpolitiska studier och deras efterföljare Tillväxtanalys har under många år följt upp nyföretagare tre år efter start. Varje år har de frågat företagarna om deras motiv att starta. Varje år har svaren varit samma.
Så här sammanfattar Tillväxtanalys svaren:
"Motiven att få arbeta självständigt och att få förverkliga mina idéer var de vanligaste motiven för att starta företag. Andelen nya företag som startades av personer vilka angett detta som sitt främsta motiv uppgick till 30 procent för vardera alternativet".
Att växa och tjäna pengar kommer långt ned på listan. Att anställa och bygga en stor organisation finns över huvud taget inte med på listan. Inte så märkligt, med tanke på att den främsta drivkraften för eget företagande är att sköta sig själv.
Två forskare vid Mälardalens högskola i Västerås, Karina Tilling och Maria Dahlin, har studerat motiven för företagande närmare. De sammanfattar det som en passion för själva arbetet.
Men vad gör politikerna? Slår dövörat till och låtsas som att landets företagare inget hellre vill än att anställa en massa människor och bygga stora organisationer. Jag vet inte om det beror på att politiker och näringsfrämjande tjänstemän, med ytterst få undantag, aldrig varit företagare själva. Vad som i så fall kommer till uttryck är deras egna ambitioner. Eller också handlar det om ett vanligt syndrom som kan sammanfattas i tjänstemannens stridsrop: Någon annan har ansvaret!
Är det något som utmärker tjänstemän på alla nivåer så är det oviljan till eget ansvar, att skylla på någon annan i varje givet ögonblick.
Det är väldigt bekvämt att vältra över ansvaret att skapa fler jobb, att ge fler anställning, på småföretagare. På samma sätt som Skatteverket gjort det väldigt bekvämt för sig genom att skylla allt svartjobb och skattefusk på småföretagare.
Jag blev företagare för att slippa den stora organisationens rika inre liv, för att kunna ägna mig åt arbetet. Statistiken visar att jag har samma drivkraft som en majoritet av landets småföretagare.
Men politikerna och deras tjänstemän fortsätter att låtsas som om vi inget annat vill än att anställa en massa människor och bli rika på andras arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar